РЕЦЕПТ ЗА ЛИСНАТО ТЕСТО -ТАРТ
СОСТОЈКИ
Потребно е ( за 500 гр. тесто ) : 250 гр. брашно, 125 гр. размекнат путер, 100 гр. кристал шеќер, 1 јајце и малку сол.
Рецепт за популарното француско ТАРТ лиснато тесто |
ПОДГОТОВКА
Ставете го путерот во сад, додадете шеќер и мешајте додека путерот не побели.Додадете го јајцето и матете 30 секунди. Потоа додадете го брашното и малку сол. Продолжете со мешање додека масата не се соедини. Потоа тестото ставете го на даска и продолжете да го месите со раце околу 5 минути.
Добиената кугла од тесто ставете ја во пластична кеса и оставете барем 2 часа во фрижидер. Да се извади од фрижидер 1 час пред употреба на тестото. Во замрзнувач тестото можете да го држите неколку месеци.
ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !
ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ
No comments:
Post a Comment