Saturday, December 14, 2013

КАКО РИБАТА И РИБИНОТО МАСЛО ГО ЧУВААТ ЗДРАВЈЕТО ?



КАКВА Е МОЌТА НА РИБАТА И РИБИНОТО МАСЛО ?


Рибата е извонредно лековита храна која има и превентивна улога во зачувување на здравјето. Делува кај коронарните заболувања на срцето, ја спречува смртноста од срцеви напади со само два оброка седмично. 30 гр. дневно риба го намалува ризикот од срцев напад за 50 %. Рибиното масло може да ги олесни симптомите на реуматоидниот артритис, астма, псоријаза, висок крвен притисок. Мигрена, улцерозен колитис, а можеби и мултипле склероза. Може да делува и против мозочен удар. Има познато антиинфламаторно дејство и антикоагуланс. Го зголемува корисниот тип ХДЛ холестерол и драстично ги намалува триглециридите. Некои риби се богати со антиоксиданси како што се селен и коензим Q-10. Покажува антиканцерогено дејство, особено во спречување на развојот на ракот на дебелото црево и ширењето на ракот на дојка. 

ВНИМАНИЕ : рибата најбогата со масни киселини омега-3 дава најдобра заштита. Тука спаѓаат : сардините, скушата, харинга, лосос, туна.


ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ




No comments:

Post a Comment