МОЌТА НА КАРФИОЛОТ !
Карфиолот има многу моќно дејство врз зачувувањето на здравјето на луѓето. Тој исто како и брокулата и зелката содржи многу состојки кои делуваат против ракот и ги регулираат хормоните. Се смета дека посебно е делотворен против ракот на дојка и дебелото црево. Одличен извор е на витамин Ц, а добар извор е на фолна киселина и на витамин К. Во 100 гр. свеж карфиол се содржат 2,5 грама диетални влакна и 18 мл. фитостерол. Тој е речиси без масти, има многу малку јаглени хидрати и воопшто калории. Во земјите од Медитеранот, особено во Италија, карфиолот се одгледувал 6 века пред Исус Христос, а во Европа започнува да се одгледува на почетокот на 12 век во Грција. Најмногу се одгледува во Шпанија, Франција и Италија.
ВНИМАНИЕ : ДОЛГОТРАЈНОТО ГОТВЕЊЕ ГИ УНИШТУВА НЕКОИ ОД ДЕЛОТВОРНИТЕ СВОЈСТВА. ЈАДЕТЕ ГО КАРФИОЛОТ СИРОВ, ДЕЛУМНО ОБАРЕН ИЛИ ПОДГОТВЕН ВО МИКРОВАЛНА ПЕЧКА.
ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !
ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ
No comments:
Post a Comment