Friday, December 20, 2013

КАКО ДА НАПРАВИТЕ ДОБОШ ТОРТА ?



НАПРАВЕТЕ ВКУСНА ДОБОШ ТОРТА


СОСТОЈКИ

За тесто : 200 гр. маслац или маргарин, 200 гр. шеќер, 1 ванилин шеќер, 4 жолчки, 1-2 лажици рум, 200 гр. брашно, 2 лажици прашок за печиво, 4 белки 
За крем : 1 пудинг со вкус на чоколада, 20 гр. какао, 150 гр. шеќер, 1/2 л. млеко, 250 гр. маслац или маргарин
Крокант : 300 гр. шеќер


ПОДГОТОВКА

Маслацот или маргаринот мешајте го додека не се запени и додавајте постепено шеќер, ванилин шеќер, жолчките и румот. Во таа смеса измешајте, лажица по лажица брашно заедно со прашокот за печиво и на крајот многу внимателно и цврст снег од белки. Испечете на средна температура 10 минути, поединечно 7 листови за торта, ставајќи за секој лист на дното по 3 лажици подготвено тесто.

КРЕМ 

Пудингот, какаото и шеќерот помешајте ги со 6 лажици млеко, а остатокот од млекото нека зоврие. Тргнете од оган, сипете го растопениот пудинг, вратете на оган за уште еднаш да зоврие. Оставете пудингот да се олади, но често мешајте. Оладен пудингот, лажица по лажица измешајте го во претходно пеместо изматен маргарин ( маслац ) , но внимавајте маргаринот и пудингот да не бидат преладни, бидејќи тогаш се прават грутки. Секој лист намачкајте го со кремот и составете ја тортата. Еден лист оставете за горниот дел.

КРОКАНТ

Шеќерот растопете го во жолта прозирна течност со која веднаш прелијте го горниот лист од тортата. Веднаш со нож исечете 12 еднакви делови и ставете ги еден по еден на тортата. Ножот пред сечењето намастете го или зарежете го во лимун.



ДОБАР АПЕТИТ !

ПРАЗНИЦИТЕ СЕ БЛИЖАТ !

ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ




No comments:

Post a Comment