КАКО СЕ ПРАВИ СОЛЕНО ИЛИ СЛАТКО ТАРТ ТЕСТО ?
СОСТОЈКИ
Потребно е ( за 250 гр. тесто ) : 150 гр. брашно, 100 гр. растопен путер, 1 1/2 лажици вода, 1/2 лажичка сол.
Потребно е ( за 250 гр. тесто ) : 150 гр. брашно, 100 гр. растопен путер, 1 1/2 лажици вода, 1/2 лажичка сол.
ТАРТ ТЕСТОТО Е МНОГУ ПОПУЛАРНО ВО ФРАНЦУСКАТА КУЈНА И СЕ КОРИСТИ КАКО СОЛЕНО ИЛИ СЛАТКО |
ПОДГОТОВКА
Брашното, солта и водата ставете ги во сад за миксирање. Миксирајте 30 секунди, колку што е потребно тестото да се претвори во кугла. Оваа кугла ставете ја во пластична кеса и оставете барем 2 часа во фрижидер. Извадете го тестото и оставете го на собна температура 1 час, а потоа развијте го на даска посипана со брашно. Бидејќи тестото се става во плех или во модла, треба да го вратите уште еден час во фрижидер ( оваа постапка не е задолжителна, но го олеснува печењето ).
За слатко тесто, намалете ја солта и додадете 1 1/2 лажичка шеќер.
ДОБАР АПЕТИТ !
ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !
ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ
No comments:
Post a Comment