Tuesday, December 17, 2013

КАКО ДА НАПРАВИТЕ СОЛЕНО ИЛИ СЛАТКО ТАРТ ТЕСТО ?




КАКО СЕ ПРАВИ СОЛЕНО ИЛИ СЛАТКО ТАРТ ТЕСТО ?

СОСТОЈКИ

Потребно е ( за 250 гр. тесто ) : 150 гр. брашно, 100 гр. растопен путер, 1 1/2 лажици вода, 1/2 лажичка сол.

ТАРТ ТЕСТОТО Е МНОГУ ПОПУЛАРНО ВО ФРАНЦУСКАТА КУЈНА И СЕ КОРИСТИ КАКО СОЛЕНО ИЛИ СЛАТКО

ПОДГОТОВКА

Брашното, солта и водата ставете ги во сад за миксирање. Миксирајте 30 секунди, колку што е потребно тестото да се претвори во кугла. Оваа кугла ставете ја во пластична кеса и оставете барем 2 часа во фрижидер. Извадете го тестото и оставете го на собна температура 1 час, а потоа развијте го на даска посипана со брашно. Бидејќи тестото се става во плех или во модла, треба да го вратите уште еден час во фрижидер ( оваа постапка не е задолжителна, но го олеснува печењето ).
За слатко тесто, намалете ја солта и додадете 1 1/2 лажичка шеќер.



ДОБАР АПЕТИТ !

ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ




КАКО ДА ПОДГОТВИТЕ ИЗВОНРЕДНО ВКУСЕН ТАРТ СО ЧОКОЛАДА ?



No comments:

Post a Comment