Wednesday, April 16, 2014

КАКО ДА ПОДГОТВИТЕ ВЕЛИГДЕНСКО ЈАГНЕШКО ?



ВЕЛИГДЕНСКО ЈАГНЕШКО

СОСТОЈКИ

2 кг. јагнешки бут, 100 мл. зејтин, 50 мл. сок од лимон, 2 лажици вегета, 3 чешниња лук, 1 лажичка оригано, рузмарин, бибер мелен. ЗА ПРИЛОГ : 2 кг. млад компир.


ПОДГОТОВКА

Јагнешкиот бут убаво измијте го, издвојте го месото од коската и малку исчукајте го со толчник за месо. Во сад измешајте ја вегетата, сокот од лимон, рузмаринот, биберот, ориганото и исечканиот лук, па со таа смеса премачкајте го месото. Потоа месото свиткајте го во ролат и прицврстете го со чепкалки. Во поголема тава загрејте зејтин, пропржете го ролатот од сите страни, а потоа ставете го во загреана рерна на 200 степени да се пече околу 2 часа. Во текот на печењето месото полевајте го со сосот од печењето и со топла вода. Пред крај, на месото додајте му го младиот компир, кој претходно сте го посолиле и сте ставиле бибер и допечете.
Печеното јагнешко исечете го на парчиња и послужете го со печениот компир и со млад кромид.


ДОБАР АПЕТИТ !

ЧЕСТИТ ВЕЛИГДЕН !

ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ





No comments:

Post a Comment