Thursday, April 17, 2014

КАКО ДА НАПРАВИТЕ ВЕЛИГДЕНСКИ АФИОНОВ ВЕНЕЦ ?



ВЕЛИГДЕНСКИ АФИОНОВ ВЕНЕЦ

СОСТОЈКИ

1 кг. брашно, 80 гр. квасец, 300 мл. млеко, 100 мл. кисела павлака, 100 мл. слатка павлака, 200 гр. путер, 100 гр. шеќер, 1 ванилин шеќер, 100 гр. афионово семе, 2 јајца, сол, 1 јајце за премачкување.


ПОДГОТОВКА

Во сад се замесува квасецот со 1 лажица шеќер, 1 лажица брашно, 1 дцл. млеко и се остава да стаса. Во сад се топи путерот, па стопениот путер се меша со преостанатото млеко, шеќерот, киселата павлака, слатката павлака, јајцата, ванилин шеќер и афионовото семе. Во поголем сад се става брашното, во средината се прави вдлабнатина во која се става стасаниот квасец и смесата со млекото, солта и сето тоа убаво се меси, се додека не се појават меурчиња. Потоа се остава да стасува приближно 40 минути. Стасаното тесто се премесува и се дели на три дела. Од секој дел се прават долгнавести форми и од нив се плете плетенка која потоа се обликува во венец. Плетенката се става во намастен и со брашно посипан плех и се премачкува со изматено јајце. Се пече во загреана рерна на 190 степени околу 50 минути.


ЧЕСТИТ ВЕЛИГДЕН !

ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ


 

No comments:

Post a Comment