Thursday, February 27, 2014

КАКО ДА НАПРАВИТЕ PROFITEROLES ?



PROFITEROLES
( ФРАНЦИЈА )

Profiteroles е француски ладен десерт. Името " profiteroles " потекнува од зборот профит. Се до  XI век овој збор се употребувал за да означи мал дар, подарок.


ПОДГОТОВКА
( КОЛИЧИНА ЗА 8 ЛИЦА )

40 мали принцес-крофни, 75 цл. сладолед од ванила, 40 цл. крем за profiteroli.
Пресечете ја секоја принцес-крофна од една страна и наполнете со сладолед. Ставете во замрзнувач за да не се растопи сладоледот. Во 8 купа ставете по 5 крофници и прелијте ги со топол крем.

КРЕМ : Во еден сад ставете 2 дл. вода и 180 гр. шеќер во прав. Оставете да проврие. Потоа овој сируп сипете го малку по малку, постојано мешајќи, преку 60 гр. какао во прав. Ставете на средна температура и додадете 100 гр. слатка павлака. Штом ќе почне да врие тргнете од оган.


ДОБАР АПЕТИТ

ЗАТОА НЕ ЧЕКАЈТЕ !

ЗАПОЧНЕТЕ ДА ГИ ПРИМЕНУВАТЕ ОВИЕ МАЛИ СОВЕТИ ЗА ГОЛЕМИ ПРОМЕНИ



 

No comments:

Post a Comment